понеделник, 5 януари 2015 г.

САРМИ С КАЙМА И ОРИЗ


Това е най-вкусното зимно ястие.И свинско с кисело зеле също. Както се казва "класика".Обичам да ги приготвям и споделям моята рецепта, която е традиционна.Аз ги варя в тенджера под налягане,защото става най-бързо, но следващият път ще бъдат в гювеча.Преди сервиране запичам във фурната, там хем се стоплят , хем са неустоимо изкушение с тоя загар. Много време им отделих, но за любимото ястие е така.Само да добавя ,че стават много вкусни както със свинска кайма,така и с 1:1 свинска и телешка.
Понякога си приготвям листата от предните дни, слагам ги в съд със зелева чорба ( кофичка с капак от тия дето носят сирене в магазините) и после всичко става по-лесно и приятно.Тези в случая са така.


И сега нужните продукти:
500гр.свинска кайма
500гр.телешка кайма
200гр.ориз
2 глави лук ( може да сложим и малко праз ако обичаме)

Подправки:
червен пипер
чубрица
черен пипер
кимион

Пригтвяне:
Слагаме в тенджерата  олио и прибавяме каймата.Започваме да натискаме с готварската лъжица каймата, така че да поеме  олиото и включваме котлона. По този начин каймата се разтрошава и няма опасност да се получат  едри парчета.Пържим докато си смени цвета и изваждаме в отделен съд.

Продължаваме с лука в същата тенджерка. Пържим много за малко,около 1 мин.и прибавяме измитият и отцеден от водата ориз. Запържваме и него 1мин.и връщаме каймата. Поръсваме с червен пипер, слагаме чубрицата, черният пипер и кимиона.
Нашата плънка е готова.







Покриваме дъното на тенджерата под налягане с три -четири цели зелеви листа.

Разгъваме зелевият лист, слагаме от сместа и навиваме.




Щом наредим първият ред, поръсваме с червен пипер и олио, слагаме 1 дафинов лист и продължаваме с втория ред, пак червен пипер, олио , дафинов лист и третия последен по същия начин.Това зависи от размера на тенджерата.

При мен са три реда и се получават около 33 сармички.Притискаме с чиния ,заливаме със зелева чорба (ако е много солена 1:1 чорба и вода) и включваме котлона.Щом заврат, намаляваме  и варим 30 мин.При мен на 4 от 6 степенна мощност на котлона.


Охлаждаме тенджерата под течаща студена вода  и отваряме, за да спрем процеса на готвене .Иначе рискуваме да ги преварим.

Можем да запечем преди поднасяне , но не е задължително.И така са вкусни.







Добър апетит!

1 коментар:

  1. Това е класическата рецепта за домашни сарми,без гъби,пюрета, домати, моркови и др. Автентичен, неподправен вкус, предаван от поколение на поколение.

    ОтговорИзтриване