неделя, 13 септември 2015 г.

СТЕРИЛИЗИРАНИ ДОМАТИ



С целогодишното предлагане на червени "пластмасови" домати,забравихме времето,когато нашите майки и баби ни отваряха буркан с домашно отгледани домати,нарязваха вътре глава лук,малко олио и сърбай с лъжицата.На това ли или на друго,но бяхме здрави и щастливи.
Сега дори и от пазара да си купиш домати за зимнина,не са същите.А иначе-едни красиви,еднакви,подредени...,но безвкусни.Къде остана нашето село?Нещо се размечтах или по скоро натъжих.
Моят баща,да е жив и здрав,все още ми помага и отглежда най-вкусните зеленчуци от старите ни български сортове.
Такива са и доматите,които приготвих за зимата.Всеки знае как се затварят домати в буркани,но все пак ще отделя няколко думи,за това как ги приготвям аз.


Измивам ги добре и обелвам без да ги попарвам във вряла вода.Става много лесно.Нарязвам на парченца,добавям пресен магданоз и посолявам.Прехвърлям в гевгир да се отцедят и нареждам в чисти и сухи буркани.
Ако първо ги прецедите и после посолите,доматите ще отделят вода и когато ги стерилизирате,в буркана ще получите един слой с вода,който не е желателен.Затова правилото е -посоляване и отцеждане.


Затваряме бурканите с капачки и след като заврат,варим от 5 до 8 минути.Обръщаме с капачката надолу и оставяме да се охладят.






 Вкусно и здравословно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар