понеделник, 30 март 2015 г.

ОБЪРНАТА БАНИЦА



  Продукти:
1 пакет кори за баница - 500гр.(използвах "Фамилия")
50гр. масло +50гр.олио
  Смес:
1/2 кофичка кисело мляко 
1 бакпулвер
3 яйца
сирене
  За заливката:
2 яйца
250мл газирана вода

Начин на работа:
Разтопяваме кравето масло на водна баня, дърпаме от котлона   и добавяме към него олиото.

Приготвяме си тавичка с размери 30см.

В купа сипваме киселото мляко с бакпулвера и оставяме да шупне. Слагаме трите яйца и разбиваме с бъркалка. Накрая прибавяме натрошеното сирене.

От тази смес слагаме по 1чаена лъжичка на 5 - 6 места на дъното на тавичката, за да залепне баницата и да не падне при обръщането.

Баницата може да се приготви и без да се обръща. Застиламе си тавичката с готварска хартия и редим по съшия начин. След изпичане я напръскваме със студена вода, покриваме я с лист готварска хартия, отгоре найлончето, в което са увити корите и накрая една кърпа. Оставям да се задуши за 15 минути.

Всяка кора преди да я поставим, леко я намачкваме с ръце.

Редим първата кора намачкана леко, капваме от мазнината на няколко места.
Втора кора - мазнина и яйчена смес на няколко места.
Трета кора- мазнина.
Четвърта кора - мазнина и яйчена смес.

Така докато свършат корите, като мазнина слагаме на всяка кора, а смес през кора.
Отгоре завършваме с две кори.


С нож правим прорези на баницата, като се стараем да достигнем до най - долната кора.

Разбиваме с бъркалка двете яйца и газираната вода и заливаме баницата. Разтръскваме леко да попие навсякъде и оставяме така за 5 минути.
По желание поръсваме със сусам.

Печем в предварително загрята фурна на 160°C на най-долното ниво с горно и долно нагряване + вентилатор.
След като извадим баницата от фурната обръщаме върху три купички и покриваме с кърпа.Изчакваме да се задуши за 15 минути и сервираме.



Добър апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар