неделя, 8 март 2015 г.

ЛОЗОВИ САРМИ



  • Изключително вкусни са тези сармички.Стават лесно и бързо , когато се правят с любов , както и с всяко нещо. Днес ги приготвих за моята дъщеря,която ги обожава.
  • Аз ги варя в тенджера под налягане. Щом заврат, намалявам  котлона (от 6 степен  - на 4степен ) и варя 20 минути.Веднага охлаждам тенджерата под течаща вода и изваждам сармичките.
  •  Могат да се подредят в тавичка , да се добави малко от водичката ,в която сме ги варили (няколко супени лъжици) и да запечем .  
Нужните продукти:

200 гр. лозови листа

1 голяма глава лук
500гр.свинска кайма
130гр.ориз
1 пресен домат нарязан на ситно
1 морков настърган на фино

1к.лъж.сол
1к.лъж.черен пипер
1ч.лъж.червен пипер
1ч.лъж.кимион
1ч.лъж.чубрица

Приготвяне:

Запържваме лука в малко олио за кратко - около минута, дърпаме от котлона и добавяме каймата.Бъркаме с лъжица и притискаме  да се натроши каймата , след което връщаме на огъня и запържваме докато каймата си смени цвета. Слагаме измитият и отцеден ориз , разбъркваме  и прибавяме домата и моркова. Овкусяваме с подправките и оставяме да се охлади. 





Листата които използвам са консервирани и след като ги отворих изплакнах за малко под студена течаща вода.Изстисках да се отцедят хубаво и са готови за навиване. Лъскавата част на листа се поставя от долната страна. Слагаме от сместа и завиваме стегнато. 




На дъното на тенджерата под налягане слагаме няколко от листата и върху тях нареждаме сармичките.
Аз сложих една по-дълбока дуралексова чиния с дъното на чинията нагоре и долях вода около 1 см. над ръба на чинията. Самото дъно на чинията остава сухо. 

Върху нея наредих сармите. Поръсваме с червен пипер и тънка струйка олио.Отгоре подреждаме втори ред и отново  червен пипер и олио. 


След като завряха намалих котлона и варих 20 минути.
Готовите сарми подреждаме в тавичка.



Запичането е по желание.





Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар