петък, 8 май 2015 г.

Френска селска торта


Ако не сте приготвели досега тази торта, то непременно трябва да промените това. Ще се насладите на изключително лек и свеж вкус и няма да се задоволите само с едно парче. 


Ето и нужните продукти:
1 яйце
150гр. кристална захар

50гр.масло
2суп.лъж.мед - 35гр.
2ч.лъж.хлебна сода - 10гр.
200мл.прясно мляко

400гр.брашно

За крема:
3 кофички заквасена сметана по 400гр.
14 суп.лъж.захар - 180гр.

За поръсване между блатовете и отгоре
150гр.смлени орехи

Използвах заквасена сметана "Боженци". По оригиналната рецепта, количеството е 900 грама, но сложих 1200гр. и се получи чудесно, така че моят съвет е да използвате и трите сметани по 400гр. 

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцето и захарта на пухкав крем.

В тенджерка сложете маслото, пчелния мед, содата, прясното мляко и добавете яйчената смес.
Сложете съда на котлона и варете на средна мощност, докато получите златист цвят, като бъркате постоянно. Отнема около 30минути. Когато добие ето този цвят

дръпнете от котлона и бъркайте още минута, две. Ще видите, че цветът ще се промени и ще стане карамелен, като снимката отдолу.
Към топлата смес изсипете брашното. Бъркайте с лъжица и оставете да се охлади. После оформете тестото на топка - трябва да е гладко и да не лепне, и разделете на 5 части. Ако тестото ви лепне доомесето го малко върху набрашнен плот.
Разточете всеки блат върху набрашнен плот.
Подпъхнете точилката и прехвърлете върху лист хартията, с размерите на тавичката в която ще печете (използвам тавичката от фурната).
Аз приготвям 5 броя хартия и нареждам блатовете един върху друг.
После ги изпичам последователно в предварително загрята фурна на 150°С + вентилатор. Стават бързо, внимавайте да не изгорят - само да се зачервят - около четири /пет минути, така че застанете до фурната и ги наблюдавайте.

При печене блата се свива, така че направете го около 27см. След изпичане и като изрежете ще получите кръг с диаметър 26см. Най-лесно блатът се изрязва, докато е още топъл.

Оставете ги да се охладят. Може блатовете да се приготвят няколко дни по-рано и да се съхраняват увити в стреч фолио.  

Сглобяване на тортата:
Разбъркваме сметаната със захарта. 
В тортена чиния слагаме първия блат, разпределяме върху него 6 с.л. от крема, поръсваме с 2с.л.орехи и продължаваме редуването.
Отделяме си малко крем за измазване на тортата отстрани. Отгоре поръсваме обилно с орехи. 
Оставяме тортата да престои едно денонощие на хладно.


Време е да се насладим на вкуса на тортата и да започнем деня си щастливо😊! 



 Добър апетит!


1 коментар:

  1. Това е рецептата!!! Всеки път, когато я правя е по тази рецепта и е уникална! Утре с тази торта ще посрещнем новата година!Благодаря Ви и Ви желая успешна 2020г.

    ОтговорИзтриване