неделя, 12 юли 2015 г.

Сладко от череши



Е,щом е сезона на черешите,реших освен компоти да направя и сладко.


Подбираме здрави череши,отстраняваме дръжките и измиваме хубаво.После се залавяме с отстраняването на костилките.И да нямаме специален уред,чудесно ще се справим и с нож,като разполовим черешите и махнем костилката.
Приготвяме си дълбока тенджера,в която ще варим сладкото,слагаме почистените череши,които трябва да претеглим.Можем да добавим захар според вкуса ни,но правилото е на всеки килограм плод,да се слага килограм захар.Моето мнение е,че тази захар е много и затова на 3 кг.плод прибавям 1кг.захар.Оставяме черешите заедно със захарта да престоят 24 часа и да си пуснат сока.
Слагаме на котлона и след като заври,отделяме образувалата се пяна с помощта на цедка или лъжица.Аз имам една много удобна лъжица-цедка.


Бъркаме от време на време за да не  загори.Варих на пълна мощност на котлона (6 степен) и с изненада установих,че няма опасност от загаряне.Към края на варенето,когато количеството на сладкото стана наполовина го поставих във фурната на 160 градуса с горно и долно печене +вентилатор.Така сладкото получава един малко по различен и много приятен вкус.Макар и във фурната,нужно е от време на време да го разбъркваме.Варим до желаната гъстота,но да не забравяме,че щом се охлади,сладкото допълнително ще се сгъсти.Аз го оставям по-течно.Накрая слагаме 1чаена лъжичка лимонтозу и оставяме за не повече от 5 минути във фурната.
Напълваме в сухи бурканчета,затваряме и обръщаме с капачката надолу.Нареждаме ги върху одеяло и ги загръщаме хубаво.Оставяме ги така да се охладят напълно.Не варим бурканите.Прибираме на тъмно и хладно място.


Отделете си едно бурканче,защото на другият ден като се събудите и изпиете първото си кафенце,ще искате да си хапнете една филийка с масло и сладко,а то ще още по-вкусно,защото знаете,че сами сте си го приготвили.Неописуем вкус на домашно сладко и детски спомени за изподрани крака,игра и филийка в ръка. 



 Хапнете си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар