събота, 16 юли 2016 г.

МЪРЗЕЛИВИ СЪРМИ С ПРЯСНО ЗЕЛЕ



Невероятно вкусно ястие.Непременно си го сгответе и ако обичате люто при сервиране подправете с чили.За мен отива в класация любими.

Продукти:
1,5кг.изчистено и нарязано прясно зеле

1 голяма глава лук 
100мл.олио
500гр.свинска кайма
200гр.ориз
червен пипер
черен пипер
чубрица
1 равна супена лъжица пикантина

100мл.олио
5 скилидки чесън
4 големи домата-обелени и нарязани на кубчета
червен пипер

250мл.топла вода


Начин на приготвяне:
Почистете зелето от кочана и външните листа и го нарежете на ситно(но не много ситно).Поръсете го със сол и го намачкате хубаво.Разделете го на три части.

В 100мл.олио запържете нарязания лук до омекване и дръпнете от котлона.Прибавете каймата и с дървена лъжица я намачкайте,така че да се раздроби.Върнете на огъня и бъркате да се запържи и стане на трохи.Добавете ориза и запържете за кратко-около 2-3 минути.Подправете сместа с червения и черния пипер,пикантината и чубрицата.Отстранете от огъня и оставете настрани,като мислено я разделите на две части.

В олиото запържете нарязаните скилидки чесън за кратко,колкото да се разнесе аромата му и добавете обелените и нарязани на кубчета домати.Бъркате,колкото да се затоплят,сложете червения пипер и дръпнете от котлона.Доматите разделяме на три части.

В дълбока тава или тенджера (аз използвам иенско стъкло с диаметър 27см. и височина 9см.) нареждаме първата част зеле.Поръсваме с чубрица,слагаме едната част от сместа с кайма,отгоре едната част домати.





После втората част зеле,чубрица,кайма и домати.



Завършваме със третата част зеле и домати.

Заливаме с 250мл.топла вода или тя трябва да бъде един пръст под продуктите.Слагаме капака на тенджерата или фолио и печем в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 1час и 45 минути.Махаме капака (или фолиото) и запечаме на 200 градуса за 15 минути.


При сервиране поръсваме с пресен магданоз.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар