вторник, 29 ноември 2016 г.

БАНИЦА С ТИКВА


Понеже е пости и не само, защото е вкусно и здравословно.

С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни.Тиквата спокойно можем да наречем царицата на есента. Не случайно тиквата е любим плод на всички разказвачи на приказки, защото в нея се крият истински вълшебства.


Днес ще ви представя рецептата за моята баница с тиква. 
Използвах 10 броя кори - по 2 кори на руло и получих 5 рула. Това го казвам за да се ориентираме какво количество тиква ще ни е необходимо.
За всяко руло са ни нужни около 130гр. обелена и настъргана тиква - или при мен 130гр.*5 рула = 650гр. тиква.
Захарта е по 4 с.л. на руло. Ако обичате по-сладко сложете 5 с.л.
По желание може да се добавят орехи и канела, но за мен само с тиква баницата става много нежна и вкусна.


Тавичка с размери 32/22см.

За по-лесна работа, сгъвам първата кора на две и после още на две.



Намазваме втората кора с олио и прехвърляме сгънатата кора върху нея. После само я разгъваме. Така избягваме кората да ни залепне накриво и да се "набръчка".


 Поръсваме с тиква и захар, прегъваме края около 2см.


и започваме да навиваме на руло.


 Ето и нужните продукти:
10 броя кори за баница
650гр. настъргана тиква
80мл. олио 
20 супени лъжици захар - с връх

За глазурата:
2 супени лъжици студена вода 
1кафена лъжичка захар 
В чашка смесваме водата и захарта и разбъркваме само да се разтвори.


Начин на приготвяне:
Намазваме дъното и страните на тавичката с олио.
  • Намазваме навсякъде първата кора с олио.
  • Върху нея поставяме втората кора, която също намазваме с олио.
  • Поръсваме с 6 супени лъжици настъргана тиква и я разпределяме равномерно.
  • Поръсваме с 4 супени лъжици захар.
  • Навиваме корите на руло и нареждаме в тавичката.По същия начин  приготвяме и останалите кори.
  • Отгоре леко намазваме с олио.

Печем в предварително загрята фурна на 180°C до златист загар.

Готовата баница оставяме леко да се охлади и с четка намазваме много тънко отгоре със захарната глазура.

Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.



Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар