вторник, 6 юни 2017 г.

ОРЕХОВО-КАРАМЕЛЕНА ТОРТА

                                           източник-от тук
Най-обичам леки торти,с орехови блатове и нежен крем.Това кремче е с карамелен аромат,а другият ми любим десерт е крем-карамел,така че тази торта отива в графата - любими. Направих тортата кръгла като използвах форма с диаметър 20см.Претеглих сместа и разделих на четири равни части,така че за всеки блат заделих по 215 грама.Изпекох в предварително загрята фурна на 155⁰/160⁰С (горен и долен нагревател+вентилатор) за 10 минути.
Най-напред си подготвих карамела с маслото и млякото,за да има време да се охлади и чак когато изпекох всички блатове се заех с желатина и сметаната.Щом смесим карамеления сос с желатина и сметаната,кремът е готов и веднага редим блат-крем,блат-крем,като завършваме с блат.

Продукти за блатовете:
180гр.масло - на стайна температура
200гр.захар
5 яйца - на стайна температура
150гр.смлени орехи - не много ситно,но не и на едро
80гр.брашно
1 бакпулвер-10гр.
1 ванилия

Продукти за крема:
200гр.захар
1с.л.вода
60гр.масло - на стайна температура
100мл.прясно мляко - на стайна температура
300мл.сладкарска сметана
2 с.л.захар
1 пакетче желатин -10гр.*

*Желатинът,който използвах е за 300мл.течност,затова сложих цялото пакетче.Желатинът на Dr.Oetker е за 500мл.,така че ако използвате него,сложете половината.

Глазура: 
100гр.шоколад (50гр. екстра какао+50гр.черен)
100мл.сладкарска сметана


Приготвяне на блатовете:
В купа разбиваме маслото и захарта.Добавяме яйцата едно по едно,като след всяко разбиваме с миксера до усвояването му.Прибавяме брашното с бакпулвера и ванилията,разбиваме за кратко и накрая орехите.Разбъркваме и разделяме сместа на четири равни части.Печем във форма,чието дъно покриваме с готварска хартия.Преди да извадим готовия блат от формата,минаваме с нож по страните на ринга за да отделим лесно блата и да не се счупи.По същия начин изпичаме и останалите блатове.

Приготвяне на крема:
В съд с незалепващо покритие слагаме водата и захарта,разбъркваме я да се навлажни и поставяме на котлона да се карамелизира.Щом е готов карамела,дърпаме от котлона и слагаме маслото,като бъркаме докато се разтопи.Прибавяме млякото и връщаме на ниска степен на котлона,като бъркаме до получаване на гладък карамелен сос.Оставяме настрана да изстине напълно.
В чашка смесваме желатина с 4-5 с.л.вода и оставяме да набъбне.
Разбиваме сметаната със захарта на твърд сняг.
Разтваряме желатина на водна баня,без да завира и го прибавяме към карамеления сос.Прибавяме сметаната и разбъркваме хубаво.Готовият крем разделяме на три равни части-по 200гр. всяка част.
Ако ще измазваме тортата отстрани,си заделяме малко крем.

Слгобяване на тортата:
В тортена чиния редуваме:
блат - крем
блат - крем
блат - крем 
блат
Поставяме тортата в хладилника за няколко часа,за да стегне крема.
Преди да залеем тортата с глазурата, я изваждаме от хладилника да постои 15-20 минути на стайна температура,защото върху студената тортата, шоколада ще стегне бързо и няма да може да се разнесе, и разлее лесно.
За глазурата:
Затопляме сметаната на котлона, добавяме шоколада начупен на парченца и бъркаме докато се разтопи напълно.
Оставяме леко да се охлади, ако е много топла и заливаме тортата.
Отново връщаме в хладилника до стягане на глазурата.
Накрая украсих с карамелизирани лешници. 


Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар