сряда, 28 юни 2017 г.

Torta della nonna

                                                            източник-от тук
Продукти за тестото: 
125гр.масло - на стайна температура
125гр.пудра захар 
1 яйце
2 жълтъка
300гр.брашно
1 бакпулвер - 10гр.
настъргана кора на един лимон (лайм)

Продукти за крема:
500мл.топло прясно мляко
2 яйца
150гр.захар
40гр.брашно (2с.л. с връх)
1 ванилия
лимонова есенция или настъргана кора на 1 лимон (лайм)

За поръсване:
кедрови ядки (орехи)
пудра захар

Начин на приготвяне:
Най-напред сваряваме крема,за да има време да се охлади.
За целта в купа смесваме всички продукти,заедно с топлото мляко и разбиваме с телена бъркалка.
Прецеждаме сместа директно в съда в който ще го варим,за да сме сигурни,че няма да има бучки и ще получим хубав и гладък крем.
Варим при непрекъснато бъркане до сгъстяване на крема.Оставяме да се охлади,като от време на време го разбъркваме за да не хване коричка.

Подготвяне на тестото:
В купа слагаме маслото и пудрата захар,и ги разбъркваме с вилица до получаване на крем.
Добавяме яйцето,жълтъците и кората от лимона,и разбъркваме с вилицата.
Пресяваме брашното и заедно с бакпулвера го добавяме на два пъти,като продължаваме да бъркаме до получаване на хубаво и гладко тесто.Оставяме го в хладилника за 30минути. 
Подготвяме си тавичка с диаметър 24см.
Заделяме 2/3 от тестото за долната кора,а останалата 1/3 за покриване на тортата.
При мен се получи 640гр. тесто,така че заделих 425гр.за долната кора.
Върху силиконова подложка,притискайки с ръце,оформих кора с диаметър 31см.Тестото е меко и позволява да се работи много лесно.


Отгоре покрих с готварска хартия и обърнах обратно.Отделих подложката и заедно с хартията поставих във формата (тавичката). 

  

По същия начин оформяме и горната кора,като тя е по-малка,и е с диаметър,колкото дъното на формата.
Изсипваме студения крем и отгоре покриваме с по-малката кора.Загръщаме краищата и леко с вилица притискаме да залепнат.


Поръсваме с кедрови ядки (аз използвах начупени орехи) и печем в предварително загрята фурна на 160⁰С с вентилатор,за около 20-30 минути.
Оставяме тортата хубаво да се охлади,за да стегне крема (от снимките се вижда,че аз не я чаках много,много) и преди поднасяне поръсваме с пудра захар.



Добър апетит!



300 гр брашно
125 гр масло
125 гр пудра захар
2 жълтъка
1 яйце
1 с.л.бакпулвер
настъргана кора от 1 лимон

2 с.л.кедрови ядки
пудра захар за поръсване