сряда, 12 юли 2017 г.

ВИНЕН КЕБАП

Нужните продукти:
1 глава лук
400гр.свинско месо
1ч.л.червен пипер
2ч.ч.вода-общо 450мл.
1/2ч.ч. бяло вино-110мл.
1 кубче пилешки бульон
2 дафинови листа
сол на вкус - аз сложих 3 кристалчета едра сол

1с.л.с връх брашно
1с.л.доматено пюре
1к.л.червен пипер
1ч.ч.вода

черен пипер
малко чубрица - не е задължителна,но аз добавям

Начин на приготвяне:
В съд с незалепващо покритие запържваме нарязаният на ситно лук в малко мазнина.Добавяме месото,нарязано на кубчета и пържим още малко.Добавяме червения пипер,водата,виното,кубчето бульон и дафиновия лист.Варим до омекване на месото - аз прехвърлям в тенджера под налягане и след като поври около 5 минути на максимална степен на котлона (6-та степен),намалявам на 4-та степен и готвя още 15 минути.
В същия съд,в който сме запържвали лука,сипваме струйка мазнина и в нея запържваме брашното  на слаб огън за около 1 минута.Добавяме доматеното пюре,червеният пипер,1ч.ч. вода и разбъркваме да се обедини всичко хубаво.Връщаме готовото месо в доматено-брашнения сос,поръсваме с чубрица и черен пипер,и оставяме да къкри на слаб огън 5 минути.Ако е нужно добавяме още малко вода.

За ориза:
1 глава лук
1ч.ч.ориз-200гр.
1/2с.л.пикантина
600мл.вода

В малко мазнина запържваме за кратко нарязаният на ситно лук.Добавяме ориза и пържим още малко - да се "оцъкли" - да стане прозрачен.Прехвърляме в тавичка,сипваме  водата,слагаме пикантината и печем до готовност.
Сервираме кебапа с топка ориз.


Добър апетит!