неделя, 23 юли 2017 г.

ФРЕНСКИ БАГЕТИ С МАСЛО


                                                                 източник-тук


Нужните продукти за три багети: 
500гр.брашно + още 50гр. за доомесване
3/4ч.л. сол - 7 гр.

1 пакетче суха мая - 10гр.
1 равна супена лъжица кафява захар - 10гр.
1с.л брашно
70мл.топла вода ( 36⁰С )

200мл.топло прясно мляко
1яйце
25гр.разтопено масло 

50гр.меко масло за намазване 
1 белтъкза намазване
сусам за поръсване


Начин на приготвяне:
В купичка смесваме маята,захарта,една супена лъжица брашно и 70мл.вода.Разбъркваме с бъркалка и оставяме на топло да втаса. 

В дълбока купа слагаме брашното (500гр.) и солта,разбъркваме и оформяме кладенче по средата.
Сипваме маслото,млякото,разбитото яйце и втасалата мая.
Разбъркваме с лъжица,докато започне да се оформя тесто и поставяме на плота,като доомесваме с още малко брашно.Трябва да получим меко,гладко и нелепнещо тесто.Поставяме в леко намаслена купа,покриваме с кърпа и оставяме да втаса и изпълни купата - да увеличи два пъти обема си.
Разделяме втасалото тесто на три равни части-при мен се получиха по 294гр.

Багетите ще изпечем в тавичката на фурната,като за целта я покриваме с готварска хартия.

Разточваме всяка част във формата на квадрат с размери 30/30см.


Намазваме хубаво с масло 


и сгъваме,като прегъваме всички краища навътре така,че да получим по-малък квадрат.




Нареждаме върху хартия и поставяме в хладилника за 15 минути.
Отново разточваме всяка част на квадрат с размери 30/30см.


Навиваме на руло,правим няколко разреза и оставяме да втаса на топло за 40 минути в тавичка покрита с готварска хартия.


След като изминат 30 минути,включваме фурната да загрява на 180⁰С.Оставяме ги още 10 минути да втасат,намазваме с разбития белтък и поръсваме със сусам.Печем до златисто. 



Хапнах си ги с пържен патладжан с доматен сос.



Добър апетит!