понеделник, 31 юли 2017 г.

ПИЛЕ С КАРТОФИ НА ФУРНА



Нужните продукти:
1 цяло пиле
червен пипер 
суха чубрица
сол
2-3с.л. олио

16 картофа - средни по размер
сол
суха чубрица
смлян черен пипер 
шепа чери домати
8 скилидки чесън 
3с.л.олио

2 пилешки бульончета 
малко вода - до половината на нивото на картофите

Начин на приготвяне:
Измиваме пилето и нарязваме на четири части.Най-напред режем на две по дължина,като разрязваме по гръбначния стълб,а после всяка половина на две.
Загряваме фурната на 250⁰С
Поставяме в по-голяма тавичка пилето и го намазваме с червения пипер,чубрицата,солта и олиото.


Покриваме с алуминиево фолио и печем (без вода) за 30 минути  с горно и долно печене + вентилатор.
През това време обелваме картофите,нарязваме ги на половинки и в дълбока купа ги овалваме в подправките.


Изваждаме пилето от фурната,добавяме картофите,пилешките бульончета,водата,покриваме с фолиото и печем на 200⁰С в продължение на 1час и 15 минути.
Махаме фолиото и запичаме до златисто на горен реотан (грил).
Направете си едно студено тараторче и се насладете на летния ден с това вкусно ястие.


Добър апетит!