събота, 8 юли 2017 г.

ТОРТА ГАРАШ

                                                               източник-от тук
Нужните продукти:
Форма с падащ борд и диаметър 22см.


За балтовете:
9бр.белтъка*
200гр.захар
50гр.брашно
220гр.смлени орехи

*Ако се чудите какво да правите с жълтъците,то прибавете 3-4 цели яйца,натрошете 500гр.сирене и си напълнете 13 хубави зелени чушки.От многото жълтъците сместа е гъста,така че не само,че няма да изтече при печене,а и ще са много вкусни.Разбъркайте,сложете малко чубрица или пресен магданоз и веднага напълнете чушките.Подредете ги в тавичка,налейте малко вода и прибавете едно кубче пилешки бульон.Сложете ги във фурната на втория ред отгоре на долу и изпечете на горен грил + вентилатор.Щом се запекът,обърнете всяка чушка и отново запечете.

За крема:
400гр.заквасена сметана - студена
80гр.захар
400гр.шоколад (300гр. с 74% какао и 100гр." Екстра какао")

За ганаша:
150гр.сметана
150гр.шоколад "Екстра какао"

За поръсване:
кокосови стърготини
смлян шамфъстък 

Приготвяне на блатовете:
В дълбока купа разбиваме белтъците на сняг,добавяме захарта и продължаваме да разбиваме до стабилни връхчета.
Пресяваме брашното директно върху белтъците,добавяме орехите и разбъркваме с лопатка.Разделяме сместа на 4 равни части.
Покриваме дъното на формата с хартия и с четка леко намазваме с олио хартията,и борда.
Загряваме фурната на 160°С + вентилатор и всеки блат изпичаме за 10-11 минути.
Оставяме да се охладят.

Приготвяне на крема:
Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме да се охлади за 1-2 минути.
В купа разбъркваме студената сметаната и захарта с бъркалка.
Добавяме шоколада и разбъркваме до гладък крем.Понеже сметаната е студена,кремът се сгъстява и веднага може да се работи с него.Разделяме го на 4 части по 180гр., а останалото количество използваме за измазване на тортата отстрани.

Сглобяване на тортата:
В тортена чиния слагаме първия блат,намазваме с крем и редуваме блат/крем,като завършваме с крем (не използвах ринг,тортата стои стабилно).Измазваме я отстрани и ако е нужно коригираме отгоре да имаме равна и гладка повърхност.
Оставяме за един час в хладилника.

Приготвяне на ганаша:
В касерола загряваме сметаната,без да завира.Добавяме начупения на парченца шоколад и бъркаме с бъркалка докато се разтопи и получим гладка консистенция.Оставяме да се охлади в купа с лед (за по-бързо). За още по-бързо заедно с леда слагаме в хладилника. Гледайте да не го преохладите, както направих аз и когато залях тортата, стегна бързо и не можа да се разлее хубаво по стените. Не ми се занимаваше да го затоплям леко, защото и така ще бъде изядена.

За поръсване:
Запичаме шам-фъстъка, оставяме да се охлади и го смиламе в блендер. Поръсваме тортата с ядки и с кокосови стърготини.
Оставяме тортата в хладилника за 1-2 часа. Повече не я чаках и си отрязах едно парче за дегустация. На кой му се чака торта гараш да отлежава.



Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар