четвъртък, 3 август 2017 г.

АГНЕШКО С ОРИЗ



Нужните продукти:
6 порции агнешко месо 
1 глава лук
300гр. ориз
900мл./950мл. бульон
черен пипер на зърна
сол на вкус
сух гьозум
1с.л. пикантина 
пресен гьозум / магданоз - за поръсване 


Начин на приготвяне:
За сваряването на месото използваме тенджера под налягане.
Измиваме месото със студена вода, слагаме го в тенджерата под налягане, заливаме с 1,500л. студена вода и поставяме на котлона на максимална мощност. Не затваряме с капак, а само го поставяме отгоре, леко открехнат.След като заври хубаво (наглеждаме да не кипне) отстраняваме с фина цедка образувалата се пяна на повърхността.
Оставяме още един, два пъти да заври и пак така отстраняваме пяната.
Посоляваме, затваряме капака и след като се вдигне клапана, намаляваме на 4 степен котлона ( от 6 степени - при мен) и варим 30минути.
Отстраняваме от котлона, поставяме тенджерата в мивката, пускаме студена вода да тече върху капака за 20 секунди - налягането пада и можем да отворим спокойно.
Проверяваме месото и ако е нужно можем да доварим още малко - месото трябва да се отделя от кокала и да е сварено.


В съд сипваме олио, слагаме ситно нарязания лук, малко сол и на слаб огън оставяме да се задуши.
Добавяме измитият и отцеден ориз и запържваме за кратко - да стане прозрачен.
Прецеждаме бульона и добавяме 900мл. към ориза. Слагаме зърната черен пипер, сухия гьозум, пикантината и ако е нужно добавяме още малко сол.
Изсипваме в дълбока тавичка, подреждаме месото и печем в предварително загрята фурна на 180⁰С до готовност на ориза.
При поднасяме поръсваме с пресен гьозум или магданоз.


 Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар