сряда, 24 януари 2018 г.

Бисквитена торта


Използвах правоъгълна форма за кекс с размери 27/9см.

Нужните продукти:
1/2 пакет маслени бисквити - (15 броя бисквити) - използвах "Житен дар"
700мл.прясно мляко
160гр.захар (или 180гр., ако обичате по-сладко)
60р.брашно
60гр.нишесте
3 жълтъка
2 ванилии на прах
70гр.краве масло ( по желание) - студено от хладилника
100мл сладкарска сметана
шепа орехи - почистени от костилката
5 какаови зърна
горски плодове - по желание


Начин на приготвяне:
В купа слагаме жълтъците, заливаме ги с 100мл. от млякото и разбиваме с бъркалка. Добавяме брашното, нишестето и ванилията, разбъркваме до гладкост и сипваме още 100мл. от прясното мляко. Това се прави за да може сместа ни да се разреди и да я прецедим лесно. Така кремът ни ще бъде гладък и без бучки.
В касерола слагаме млякото със захарта и поставяме на котлона, като бъркаме докато се разтвори захарта. Млякото вече се е затоплило и сипваме прецедената яйчената смес. Варим крема, като го бъркаме постоянно с бъркалката, а щом започне да се сгъстява намаляваме котлона. Трябва да получим гъст и гладък крем.


Дърпаме от огъня и добавяме маслото, като бъркаме постоянно. То ще почне да се разтопява от топлия крем и същевременно кремът ще се охлади леко. 

Подготвяме си формата и купа със студена вода.
Потапяме всяка бисквита във водата, задържаме за 3 секунди, отцеждаме и редим във формата. 

Отгоре поставяме от 5 до 7 супени лъжици от крема и заглаждаме.
Втори ред бисквити - 7с.л.крем.
Трети ред бисквити - 7с.л.крем. 
Запълваме и отстрани с крем и прибираме тортата в хладилника да стегне за около час. Не използваме всичкия крем, трябва да ни остане от него.

Разбиваме сметаната с миксер на гъст крем и добавяме останалата част от крема на 2-3 пъти, като разбиваме след всяка част - да се усвои и получи гладък и нежен крем. Ако кремът ни има бучки, можем да го минем през цедка за гладкост. Прибираме и сметановия крем в хладилника.

Изваждаме тортата от хладилника, слагаме чинията, в която ще сервираме, върху формата с тортата и обръщаме. Долната част ни става горна.


Измазваме тортата отгоре и отстрани със сметановия крем.
Заделяме малко крем, който сипваме в пош със звездовиден накрайник. Слагаме поша  в хладилника, с него ще оформим розички при сервиране.

За поръсване:
Слагаме в блендера заедно какаовите зърна (според мен те са задължителни)  и ореховите ядки. Смиламе ги, но да не са много на едро, нито пък на прах.
Поръсваме тортата със смлените ядки и прибираме в хладилника за 2-3 часа.


Сервираме парче торта с горски плодове и оформяме розички от крема.



Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар